joi, 23 octombrie 2014

Zeci de miliarde de euro părăsesc anual țara, în gaura neagră din Cipru


Lista celor 5800 de firme românești care au conturile în Cipru

Principalele 6.000 de firme care deruleaza afaceri ce sustin aproape jumatate din bugetul prognozat al tarii au avut grija sa-si puna profiturile la adapost. Astfel ca, indiferent ca este vorba de multinationale gigantice sau de companiile miliardarilor autohtoni, statul roman ramane cu buza umflata pentru ca zeci de miliarde de euro, in loc sa ajunga la buget, parasesc anual tara, in „gaura neagra” din Cipru. Iar documentele prezentate in exclusivitate de catre ziarul nostru, dar care se regasesc si intr-un raport informativ exploziv inaintat de serviciile secrete catre conducatorii tarii, demonstreaza cu prisosinta acest secret bine ascuns pana acum.

Tabel firme Cipru (click pe linkul de mai jos): 

PIB-ul României stă într-o căsuță poștală

Reteta practicata de ani de zile este cat se poate de simpla. In ultima vreme a ajuns insa la proportii aproape ingrijoratoare, care tin deja de periclitarea sigurantei nationale. Pentru ca, anul trecut investitiile cipriote reprezentau 7,8 la suta din PIB-ul Romaniei. O cifra uriasa, mai ales ca nu este vorba, in majoritatea zdrobitoare a cazurilor, de investitii directe si la vedere, ci de cooptarea in actionariatul celor mai profitabile companii din Romania a unor actionari „ciprioti”. Care, in fapt, nu sunt decat niste casute postale unde isi au sediile offshore-urile infiintate tot de catre patronii respectivelor companii. Si care isi asigura astfel „paravanul” dupa care isi ascund miliardele de autoritatile fiscale romanesti, care nu le impoziteaza nici macar cu un leut!

„Firma mamă” suge tot

Metoda a fost lansata si in tara noastra chiar de catre marile companii multinationale, care au gasit astfel solutia pentru a-si repatria legal toate profiturile uriase obtinute in Romania. Astfel ca, in lista miilor de firme care isi deruleaza activitatea in Romania si care isi au „firma mama” intr-un offshore din Cipru se regasesc practic toti gigantii globalizarii. Iar statul roman, spre deosebire de cel ungar, de exemplu, a reactionat extrem d e timid la aceasta strategie folosita pentru a nu plati taxe si impozite in Romania. Desi stiu foarte bine ca „firmele mama” sug, sub diverse forme, toate veniturile obtinute in tara noastra, calculele fiind atat de sarcastice incat, aproape intotdeauna , profitul declarat pe linie este zero. Ca si incasarile statului roman, pe baza carora Ministerul Finantelor a anuntat ca va scadea CAS-ul, va mari pensiile si alocatiile, basca puzderie de alte pomeni electorale aruncate votantilor in perioada urmatoare.

Miliardarii români își bat joc de Fisc

Vazand ca strainii au gasit solutia pentru a nu plati autoritatilor fiscale romanesti decat taxele pe care le vor ei, miliardarii romani au preluat modelul din mers. Asa ca de pe lista „cipriotilor” care dau cu tifla Fiscului, publicata in totalitate la sfarsitul articolului, nu lipsesc practic nici unii dintre liderii din Top 300. De la Ion Tiriac, Bogdan Buzaianu si George Copos si pana la fratii Robert si Ionut Negoita, niciun magnat nu este prost sa plateasca statului roman, scotandu-si banii din tara prin firmele „paravan” pe care le-au infiintat in Cipru. Iar daca Ion Tiriac si-a tras actionari „ciprioti” in toate marile companii pe care le detine( Unicredit Tiriac Bank, Allianz Tiriac Asigurari, Tiriac Leasing IFN SA, Tiriac Auto si Ion Tiriac Air SRL), si fratii Robert si Ionut Negoita isi bat joc la vedere de Fisc. Care se chinuie de ani de zile sa recupereze datoriile de 43 de milioane de euro pe care acestia le au la statul roman pe firmele care formeaza imperiul imobiliar detinut de primarul Sectorului 3 si patronul clubului de fotbal Dinamo. Numai ca, surpriza de proportii, toate cele trei societati vizate, Confort Business Solutions, Confort City Reyidential si Domus Stil Construct SRL au profituri uriase in Cipru, miliardele de euro care trebuiau executate de ANAF intrand in conturile „paravanelor” cipriote Maxday Holdings Ltd., Mendario Trading and Investment Ltd. si Blue Bliss Consultants Ltd.

Cel mai bogat român e tot „cipriot”

Iar pentru ca tacamul umilintei sa fie deplin, pana si cel mai bogat roman, care face atata tam tam ca este cercetat penal pentru ca este singurul investitor autohton care sustine la greu bugetul tarii, s-a facut la randul sau „cipriot”, ca sa scape de aceleasi impozitari. Este vorba de Ioan Niculae, care foloseste aceeasi „gaura neagra” cipriota in care se pierd banii ce ar trebui incasati de catre statul roman. Astfel, firmle detinute de acesta, care au cifre de afaceri uriase, se ascund in spatele unor obscure „casute postale” din Cipru. Bio Fuel Energy SRL(cifra de afaceri 43 milioane de euro) are drept actionar pe Varenned Enterprises, Rafinaria Astra Romana pe Kalatse Enterprises Ltd., iar Amonil SA pe Salink Ltd., ca sa dam doar cateva exemple.

La ăștia nu vă mai dați?

Ce-i drept, daca fie si o mica parte din firmele de pe aceasta lista nu si-ar scoate banii din tara, via Cipru, toate masurile sociale anuntate de catre guvernanti ar putea fi pe deplin sustenabile. Insa intrebarea pe care ar trebui sa le-o puna milioanele de contribuabili care la inceput de an se inghesuie la ghisee sa isi plateasca darile ca sa beneficieze si ei de ridicola reducere de 10 la suta este daca au „tupeul” sa se dea si la smecherii de pe aceasta lista. Mai ales ca, iata, numele lor sunt de acum si publice!

Au jonglat cu miliarde de euro

Metro Cash & Carry Romania, care are ca actionar societatea cipriota Zareba Holdings Limites, a avut in cursul anului 2011 o cifra de afaceri de 1,1 miliarde de euro si un profit declarat de 29 de milioane. Operatorul Orange, care are in spate companiile cipriote Blandon Enterprise si Tatika Investments LTD., a declarat o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro si un profit frumusel, de 216 milioane de euro. Pe de alta parte, gigantul Romtelecom, care a rulat cam aceeasi suma ca si Orange (mai exact, 700 de milioane de euro), a trecut la rubrica profit un mare zero.

Medicamentele și pâinea au adus profit

Nici companiile farmaceutice care au zeci de contracte cu statul roman n-au dus-o rau in anul respectiv: producatorul de medicamente Ropharma a avut o cifra de afaceri de 96 de milioane de euro si un profit de trei milioane, iar distribuitorul A&G Med Trading a jonglat cu 90 de milioane de euro si a ramas cu un profit de 300.000 de euro. Ramanand tot in sfera sanatatii, reteaua de policlinici MedLife a rulat 41 de milioane de euro, insa a declarat profit – zero. Painea firmelor Vel Pitar si Sapte Spice care a ajuns pe mesele romanilor a avut si ea gust de Cipru, cele doua firme fiind detinute aproape in intregime de fondul de investitii Broadhurst Investments LTD. Vel Pitar a declarat in 2011 o cifra de afaceri de 73 de milioane de euro si zero profit, iar „sora” ei, Sapte Spice, a mentionat o cifra de afaceri de 57 de milioane de euro si un profit de 150.000 de euro.
Coca-Cola și Pepsi, vecine în Cipru
Quadrant-AMROQ Beverages SRL, firma care imbuteliaza Pepsi in Romania si firma Dorna Apemin SA, care este detinuta de Coca-Cola, au uitat de dusmania de moarte si s-au facut vecine in Cipru, numai ca sa scape de darile din Romania. Quadrant-AMROQ Beverages SRL a declarat o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro si un profit de 2,5 milioane de euro, in timp ce Dorna Apemin a declarat o cifra de afaceri de 2,5 milioane si un profit de doar 90.000 de euro.

Un comentariu:

  1. Vai de fundul nostru ! Si voi va dati de ceasul mortii cu "pomenile electorale ale lui Ponta"-vai ce grija nobila aveti pentru "milioanele de contribuabili "care economisesc cativa lei pentru o paine Vel Pitar .Nenorocita este boala ipocriziei !

    RăspundețiȘtergere